Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niższe zbiory większości gatunków owoców i warzyw
GUS przedstawił wstępne szacunki zbiorów owoców i warzyw w 2010 roku. Produkcja większości gatunków prawdopodobnie będzie niższa w stosunku do ubiegłorocznej, przede wszystkim ze względu na niekorzystne warunki pogodowe.

Oczekuje się, że zbiory warzyw gruntowych przekroczą poziom 4,3 mln t, co na przestrzeni roku oznacza spadek o ok. 10%. O obniżce produkcji zadecydują nie tylko mniejsze plony, ale również niższa powierzchnia upraw większości gatunków warzyw. Największe spadki zbiorów r/r będą miały miejsce w przypadku cebuli, kapusty oraz marchwi, natomiast relatywnie najmniejsze - dla pomidorów.

Jeśli chodzi o owoce z drzew, spodziewana jest 18% obniżka zbiorów w relacji rocznej, do poziomu 2,6 mln t. Zbiory będą również niższe w odniesieniu do średniej z lat 2001-2005 (ok. 8%). Zbiory jabłek wyniosą ok. 2,2 mln t i tym samym będą o 17% niższe niż w 2009 roku, natomiast zbiory wiśni obniżą się o 18% r/r, do 155 tys. ton.

Niższa będzie również produkcja ogółem owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych (o 4% r/r), która ostatecznie może osiągnąć poziom 524 tys. ton.

Niższe zbiory owoców i warzyw będą oznaczać mniejszą podaż surowca do przetwórstwa, co w konsekwencji przełoży się na niższy poziom produkcji przetworów w bieżącym sezonie 2010/2011. Można spodziewać się, że eksport przetworów obniży się proporcjonalnie do spadku ich produkcji. Powyższe oddziałuje i prawdopodobnie będzie oddziaływać w kierunku wyższych cen zarówno skupu surowca, jak i zbytu przetworów. Wśród innych czynników wspierających ceny można wymienić również spadek produkcji przykładowo wiśni i malin w krajach należących do czołówki ich producentów w Europie (m.in. w Serbii), oraz utrzymującego się relatywnie słabego złotego względem euro.

(Źródło: BGŻ)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij